Flere ældre i Esbjerg Kommune giver nye udfordringer

I Esbjerg Kommune er næsten hver femte indbygger over 67 år gammel. Kommunens beboere bliver ikke yngre, og fremskrivninger fra Danmarks Statistik viser, at der allerede om ti år vil være tyve procent flere ældre, end der er i dag.

Af Mikkel Holmgaard Winding

Den demografiske udvikling i Esbjerg Kommune afføder en række nye udfordringer, og  det arbejde, der ligger i at udarbejde løsninger, er noget, som kan give grå hår.

”Vi bliver simpelthen nødt til at arbejde på en helt anden måde, end vi gør nu. Vi skal se fremad og løfte problemerne,” siger Ulla Koman-Mejer (S), medlem af Sundhed & Omsorgsudvalget i Esbjerg Kommune.

Vagn Møbjerg Nielsen er en af Esbjergs mange ældre indbyggere. Han er glad for plejehjemmet Strandby på Spangsbjergvej, hvor han har boet halvandet år. Foto: Mikkel Holmgaard Winding.

Budgetbegrænsninger sår tvivl om service
Esbjerg Kommune er for øjeblikket ved at forhandle budget for perioden 2020-2023. Der står besparelser på programmet, og både økonomiske og demografiske vanskeligheder er årsager til tvivl om fremtidens kommunale tilbud.

”Vi håber, at vi kan det bibeholde det samme serviceniveau i fremtiden, men det er ikke noget, vi kan garantere,” siger Ulla Koman-Mejer.

Henrik Andersen (V) er også medlem af Sundhed & Omsorgsudvalget og anerkender situationens vigtighed: ”Det er en udfordring. Det er det helt sikkert. Men vi forventer at kunne tilbyde det samme serviceniveau i fremtiden.”

Usikkerhed skal mødes med moderne løsninger
Mangel på ældreboliger er et af de problemer, man forventer bliver en udfordring. I øjeblikket planlægger man at anlægge en ny ældreby ved Krebsestien i Gjesing. Her skal der også gives særlig plads til demente borgere. Alligevel er det endnu svært at sige, hvor langt et sådant initiativ rækker.

”Hvor mange plejehjemspladser skal man bruge i fremtiden? Det er der enorm meget usikkerhed forbundet med at svare på,” siger Ulla Koman-Mejer.

Hun håber, at teknologiske fremskridt også kan være en del af opskriften på at løse fremtidens problemer.

”Teknologien kan hjælpe os på nogle områder. For eksempel kan borgere med sukkersyge selv monitorere deres medicin ved hjælp af moderne teknologi.”

Tallene taler sit eget tydelige sprog
For ti år siden var kun 13,2 procent af Esbjergs indbyggere over 67 år gamle. Dengang lå kommunen på niveau med andre befolkningsrige kommuner som Vejle, Aalborg, Frederiksberg og Odense. Andelen er siden da steget så meget, at 18 ud af 100 indbyggere i Esbjerg Kommune i dag er over 67.

Dermed er Esbjerg Kommune den af de befolkningsrige kommuner, der har flest ældre i forhold til indbyggere. Nu ser det ud til, at Esbjerg kan udvikle sig til at være en regulær ældrekommune. Mennesker over 67 vil om ti år udgøre næsten 22 procent af befolkningen ifølge fremskrivninger fra Danmarks Statistik.

,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *