Selvhjælp skal gøre hjemmeplejen i Esbjerg mere effektiv

Der er penge at spare, hvis udvalgte borgere selv kan stå for dele af den hjælp, de modtager. Det mener direktør for Sundhed & Omsorg i Esbjerg Kommune, Arne Nikolajsen.

Af Mikkel Holmgaard Winding

Der er brug for effektiviseringer, hvis økonomien for fremtiden skal hænge sammen i Esbjerg Kommune. Nu skal hjemmeplejemodtagere evalueres for at afgøre, om de kan undvære dele af den hjælp, de får i dag.

”Vi skal prioritere, hvem der skal have hjælp. Endnu flere skal være selvhjulpne end i dag. Vi skal hjælpe borgerne til at hjælpe sig selv, så vi kan rette vores ressourcer mod dem, der har behovet.” siger Arne Nikolajsen, direktør for Sundhed & Omsorg i Esbjerg Kommune.

Niels Søgaard Nielsen på 79 år klarer sig selv. Han tror, der er mange ældre, der sidder hjemme og “feder den”. Derfor er han ikke imod effektivisering af ældreområdet.
Foto: Mikkel Holmgaard Winding
Den yderste medarbejder træffer beslutningen

Sidste år udarbejdede analysecenteret VIVE en rapport for Esbjerg Kommune, der viser, at der skal lægges 82 millioner kroner mere ind i ældreområdets budget fra 2019 til 2022, hvis det nuværende serviceniveau skal fastholdes. Derfor tyr man blandt andet til selvhjælp i hjemmeplejen, så pengene kan række længere, og det, mener Arne Nikolajsen, er en tilforladelig strategi.

”Jeg synes ikke, der er risici forbundet med det. Det er vigtigt, at vi målretter vores ressourcer, hvis de skal række,” siger Arne Nikolajsen, men understreger alligevel, at udførslen er afgørende.

”Det er vigtigt, at det ikke er noget, der bliver afgjort på rådhuset. Det er den yderste medarbejder, der finder ud af, hvor meget den enkelte borger selv kan mestre.”

Elise M. Hansen er 72 år gammel. Hun har arbejdet som social- og sundhedshjælper og mener ikke, der er tilstrækkelige ressourcer på ældreområdet. Foto: Mikkel Holmgaard Winding.
Nytænkning skal sikre gamle standarder

Flere borgere skal i fremtiden være selvhjulpne, men Esbjerg Kommune gør også brug af andre løsninger. Oprettelsen af 16 sygeplejeklinikker er et af de tiltag, der allerede er begyndt at give pote. Klinikkerne er placeret strategisk for at minimere transporttid mellem borger og klinik.

”Vi kommer tættere på beboerne, og beboerne flytter sig hen til os. Sådan udnytter vi vores ressourcer meget bedre,” siger Arne Nikolajsen, og den erfarne direktør for Sundhed & Omsorg i Esbjerg Kommune er fortsat fortrøstningsfuld på de ældres vegne.

”Vi skal nok bevare serviceniveauet, selvom der kommer flere ældre. Vi skal bare finde nye måder at gøre det på.”

Læs mere om Esbjergs demografiske udvikling
,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *