Esbjerg bibliotekers antal besøg dykker

Esbjergs Hovedbibliotek har i løbet af de sidste 10 år gennemgået en stor renovering. Foto: Anna Due Rasmussen.

Nabokommuners biblioteker har generelt oplevet en positiv udvikling, mens det er gået dårligt i Esbjerg. Kommunernes måde at tælle er dog forskellig, fortæller ekspert. 

Af Anna Due Rasmussen

52 %. Så meget er det årlige antal besøgende på Esbjerg Bibliotek faldet på 10 år. 

Nabokommunerne oplever ikke samme dyk, men har i flere tilfælde oplevet fremgang. Årsagen til Esbjergs fald skyldes blandt andet ombygninger, men også at kommunerne tæller antal besøgende på forskellige måder, siger bibliotekschef på Esbjerg Bibliotek Annette Brøchner Lindgaard. 

”Bibliotekerne tæller jo selv besøgstal, og det er forskelligt, om man fx også tæller personale med, og om man også har mødelokaler,” siger bibliotekschefen. 

Det bakker fuldmægtig ved Danmarks Statistik Pétur Sólnes Jónsson op om. Han er ansvarlig for statistikken over folkebiblioteker, og siger, at selvom der kan være en vis usikkerhed om besøgstallene, er de retvisende. 

”Usikkerheden har vi taget højde for ved at opgøre i besøgstal per 1000,” siger Pétur Sólnes Jónsson. 

Stadig flest besøgende 

Stor procentmæssig tilbagegang er virkelighed for Esbjerg Kommunes biblioteker, men til gengæld er det stadigvæk det bibliotek, som har flest besøgende. Haderslev Kommune, som er den bibliotekskommune med næstflest besøg, har 200 færre årlige besøg end i Esbjerg.

Esbjerg Kommunes Biblioteker består af otte biblioteker, hvor Hovedbiblioteket på Nørregade er det mest besøgte. 

I 2018 havde Esbjerg Kommunes Biblioteker 535.000 besøgende. Grafik: Anna Due Rasmussen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *