Ingen udsigt til gratis busser i Esbjerg

Er man studerende på en ungdoms- eller vidergående uddannelse, koster et ungdomskort mellem 375 og 653 kr om måneden. Som pensionist kan man i Esbjerg købe et månedsbuskort for 266 kr.
Foto: Christoffer Fauerby Rewitz

Grundet massivt underskud i kommunekassen skrotter DF nu forslag. Der var ellers lagt op til en forsøgsordning, som skulle gøre det muligt for studerende og pensionister at køre gratis med bussen i kommunen.

Af Tilde Sol Holst

Dansk Folkeparti i Esbjerg foreslog forud for budgetforhandlingerne en forsøgsordning med gratis bus til studerende og pensionister. Gratis offentlig transport skulle være med til at gøre Esbjerg til en mere attraktiv studieby. Men efter det er kommet frem, at der i budgetforhandlingerne skal findes 145 millioner kroner årligt for at få budgettet til at gå op, har Dansk Folkeparti nu skrottet forslaget.

Ingen særlig klimagevinst

Dansk Folkepartis klimaordfører, Morten Messerschmidt, var i august også ude og foreslå gratis offentlig transport i landets fire største byer for at få flere til at vælge kollektiv transport frem for bilen. Men for gruppen i Esbjerg har det aldrig været klimaet, der var i fokus:

”Det har ikke været en klimatanke, for det er ikke de studerende eller pensionisterne, som belaster klimaet trafikmæssigt,” siger Hans K. Sønderby, byrådsmedlem for Dansk Folkeparti og medlem af Plan og Miljøudvalget.

Forslaget skulle i stedet afhjælpe Esbjergs demografiske udfordringer med en stadigt aldrende befolkning:

”Forslaget er lavet for at tiltrække flere unge til uddannelsesinstitutionerne, som måske vil blive i kommunen. Indbyggertallet er stagneret, så det ville være godt at få unge mennesker til at slå sig ned,” siger Hans K. Sønderby.

Læs mere om Esbjergs udfordring med aldrende befolkning i artiklen herunder:

Flere ældre i Esbjerg Kommune giver nye udfordringer

Ikke glemt men gemt

Ifølge ændringsforslaget vil det kræve 7,2 millioner årligt at gøre offentlig transport gratis for studerende og pensionister. Ifølge Hans K. Sønderby giver det simpelthen ikke mening at lave den slags tiltag, når der samtidig i kommunen skal sparres massivt på børn, unge og ældre:

”Det er svært at lave sådan et tiltag for at glæde nogle, imens man sparer på andre,” siger Hans K. Sønderby, som dog forestiller sig, at forslaget vil blive taget op igen på et senere tidspunkt, hvor der er mere styr på økonomien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *