Besparelser kan få endnu flere elever til at flygte fra folkeskolen

Urbanskolens afdeling på Danmarksgade er en af de folkeskoler i Esbjerg Kommune, som vil kunne mærke konsekvenserne af besparelserne. (Foto: Emil Ottendal)

Mange elever er flygtet fra folkeskolerne, siden folkeskolereformen trådte i kraft. De varslede besparelser kan få endnu flere til at skifte. Privatskolerne har derimod oplevet en stigning og siger nej til flere end nogensinde før.

Af Emil Ottendal

I Esbjerg Kommune er antallet af elever, der går i folkeskole faldet, mens antallet på privatskoler er steget med 25 % siden 2013, det viser tal fra Danmarks Statistik. De igangværende budgetforhandlinger varsler besparelser på folkeskoleområdet. Ifølge Stefen Lawaetz, der er skoleleder på folkeskolen Urbanskolen, kan det forstærke denne udvikling:

”Hvis man har to konkurrerende tilbud, og gør folkeskolen dårligere, det er jo ofte det man gør, når man besparer, så stiger konkurrencefordelen for privatskolerne. Det er almindelige markedsvilkår. Så besparelserne vil alt andet lige skubbe på udviklingen.”

Privatskolerne har ikke plads

Skoleleder på privatskolen Markusskolen, Henning Høgild, siger, at de har flere henvendelser end nogensinde før. Han er enig med Steffen Lawaetz i, at besparelserne kan få flere elever til at søge over i en privatskole:

”Hvis folkeskolen bliver dårligere, sker det automatisk, at nogle forældre vil kontakte en privatskole og høre, om der er plads. Men vi har ikke plads. Vi har i gennemsnit to henvendelser om dagen og må sige nej til langt de fleste. Hvis privatskolerne ikke har plads, må eleverne blive i folkeskolen, selvom tilbuddet er forringet,” siger Henning Høgild.

Besparelserne har en negativ effekt

Diana Mose Olsen (SF), formand for Børn & Familieudvalget i Esbjerg Kommune, er enig med de to skoleledere i, at de varslede besparelser kan få flere til at sende deres børn i privatskole:

”Selvom besparelserne ikke er vedtaget, kan selve snakken om dem også have en forværrende effekt, og kan være det sidste skridt, som får forældre til at sende deres børn i en privatskole. Det er en negativ effekt, det er der ikke nogen tvivl om.”

Diana Mose Olsen er gået fra budgetforhandlingerne, da hun ikke kan stå inde for besparelserne.

Flugten kunne være større

Henning Høgild anerkender, at der har været en stigning i antallet af elever, som er flyttet fra en folkeskole til en privatskole, men forklarer at flugten ikke er så stor, fordi privatskolerne ikke har plads:

”Hvis vi kunne optage alle, der søger, ville der være en kæmpe flugt fra folkeskoler til privatskoler, men fordi langt de fleste får afslag, så bliver der ikke den store flugt.”

,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *