Esbjerg Kommunes Biblioteker sætter folkeoplysningen i højsædet

På trods af et markant fald i antallet af udlånte bøger og en ændret rolle for bibliotekerne holder Esbjerg Kommunes Biblioteker fast i det traditionelle fokus på glæden ved litteratur og den almene dannelse.

Esbjerg Kommunes Biblioteker ønsker at styrke borgernes evne til at danne billeder inde i hovedet og se verden i et større perspektiv. Derfor har biblioteket et bredt udvalg af bøger om mennesker, historie og samfund. Foto: Frederik Kargo.

Af Frederik Kargo

De seneste ni år er antallet af udlånte bøger på bibliotekerne i Esbjerg Kommune faldet med næsten 200.000, viser tal fra Danmarks Statistik. Udviklingen er en generel tendens i hele landet, og den skyldes i høj grad den øgede digitalisering og tilkomsten af lydbøger og online bogplatforme.

Udviklingen har betydet, at flere og flere biblioteker har ændret funktion, så de i højere grad er blevet et socialt og kulturelt samlingssted i stedet for at være en oplysningsinstitution med vejledning og udlån af bøger. Ifølge Hans Elbeshausen, der er lektor ved Institut for Kommunikation, Biblioteker og Museer og tidligere forskningsansvarlig på området, sker udviklingen på baggrund af en individualisering i samfundet, og her kan bibliotekerne bidrage til øget samspil mellem befolkningsgrupper.

”I en mere og mere individualiseret verden kan bibliotekerne fungere som et sted for aktiviteter og tilbud, der mindsker fremmedgørelsen i samfundet. Her kan f.eks. nævnes læseklubber, integrationstiltag og medborgerskab,” siger Hans Elbeshausen.

Samtidig peger han på, at det kræver en grundig analyse af de forskellige facetter af bibliotekernes udvikling for at lave en strategi, der kan vinde bibliotekernes rolle som oplysningsinstitution tilbage.

Selvom bibliotekets primære fokus er på læring og dannelse, er der stadig god plads til fællesskab og leg. Foto: Frederik Kargo.

Og det er netop rollen som oplysningsinstitution, der vejer højest i Esbjerg Hovedbiblioteks strategi. Selvom udlånet af bøger falder, og bibliotekernes rolle ændrer sig, kæmper de i Esbjerg stadig for, at bibliotekerne skal være samfundsoplysende.

”Vores vigtigste opgave er at fremme læsning, glæden ved litteratur og forståelsen af andre mennesker og den verden, vi lever i. Det gør vi i høj grad ved at rykke ud på skolerne i Esbjerg Kommune med råd og læseaktiviteter, men vi gør det også i form af mere moderne aktiviteter som gaming med udvalgte spil, der styrker dannelsen på en anden måde, end bøgerne gør”, siger bibliotekschef ved Esbjerg Kommunes Biblioteker, Annette Brøchner Lindgaard.

På den måde har Esbjerg Kommunes Biblioteker alligevel forsøgt at tilpasse sig danskernes ændrede medievaner – men på en måde, hvor dannelsen stadig er i højsædet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *