Oversvømmelser truer midtbyen i Esbjerg

Kloakker i Esbjergs midtby er ikke rustet til klimaforandringerne. Derfor er den centrale del af byen i risiko for oversvømmelse. Et nyt kloakeringssystem står nu højt på kommunens prioriteringsliste.

Skolegade er én blandt mange gader i Esbjerg Midtby, som er på kommunens oversvømmelseskort. Foto: Nikita Fjorback Jensen

Af Nikita Fjorback Jensen

På torsdagens byrådsmøde vedtog politikere i Esbjerg Kommune, at den centrale del af Esbjerg Midtby er oversvømmelsestruet. Udpegningen er sket i samarbejde med forsyningsselskabet DIN Forsyning, som oplever flere lokale oversvømmelser i Esbjerg Kommune:

”Vi får mere og mere regn i kraft af klimaforandringerne. Det kan vi se i nedbørsstatistikkerne over de sidste 20-25 år”, fortæller Jacob Brøndsted Andersen, som er civilingeniør og planlægger hos DIN Forsyning.

Kloaksystemet er forældet

Kloaksystemet i Esbjerg Midtby kan dateres tilbage til 1930’erne og er ikke opdateret til at håndtere voldsomme skybrud eller længerevarende regnskyl. 

Derfor er DIN Forsyning i fuld gang med at forny Esbjergs nuværende kloaksystem, men det er ikke noget, der sker over en enkelt nat.

”Vi fornyer og renoverer efter bedste evne og med de midler, som vi nu engang har. Men det er klart, at vi ikke kan følge med i at forny alle vores kloakker, med den hastighed det kræver for at undgå problemer med at afværge vandet”, siger Jacob Brøndsted.

Som det er nu, har langt de fleste kloakker i midtbyen kun et enkelt rør, som transporterer både regnvand og spildevand til rensningsanlægget. I fremtiden ser Esbjerg Kommune gerne, at kloaksystemet renoveres:

”Der er et stort program for separeringskloakering i gang over hele kommunen”, siger medlem af kommunens Plan- og Miljøudvalg Henrik Andersen.

At separeringskloakere betyder, at alle kloakker får to rør fremfor blot et. Ét til spildevand og ét til regnvand. På den måde kan man lede alt regnvand ud i havet og minimere risikoen for oversvømmelse.

Både Gågaden, Vor Frelser Kirke, Esbjerg Stadion, Sydvestjysk Sygehus, villaer og lejligheder er i risiko for at blive oversvømmet. Illustration: Referat fra byrådsmøde i Esbjerg 03/10-2019, Bilag 1 i Kommuneplanændring 2019

Borgere må være tålmodige

Selvom man langsomt forbedrer kloakkerne rundt omkring i byen, tør Henrik Andersen ikke sige noget om, hvornår et nyt kloaksystem står færdigt. For selvom kommunen tager risikoen for oversvømmelse alvorligt, ligger løsningen mange år ud i fremtiden:

”Det er ikke planlagt lige nu og her at kaste flere penge i kloakseparering, med det er selvfølgelig noget, man vil tage op på sigt”, siger Henrik Andersen.

Alligevel skal borgerne i midtbyen ikke glæde sig for meget til nye kloakker.

Jacob Brøndsted fra DIN Forsyning gør det klart, at man kan gøre kloakkerne bedre men aldrig perfekte. Oversvømmelse vil også være muligt, selvom man renoverer kloaksystemet.

,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *