BUPL frygter følgerne af store besparelser på børneområdet

Ekspert i pædagogik Katrin Hjort advarer mod at spare på børneområdet: “Vi risikerer at få decideret understimulerede børn.”
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

De varslede besparelser i Esbjerg Kommune vil betyde færre pædagoger i daginstitutionerne. BUPL Sydjylland advarer mod de langsigtede konsekvenser af forslaget. Ekspert i pædagogik deler bekymringen.

Af Nanna Dam

Der skal graves dybt i den kommunale pengepung, når budgettet for Esbjerg Kommune skal fastlægges. Der er lagt op til at spare 145 mio. kroner, hvoraf 18 mio. kroner skal findes på børne- og familieområdet. Det vil blandt andet betyde færre pædagoger i daginstitutionerne.

Dyrere på sigt

Besparelserne kan have store konsekvenser på lang sigt, lyder det fra pædagogernes sammenslutning, BUPL.

”Jeg frygter, at kvaliteten bliver endnu ringere, end den allerede er, og at vi får endnu flere børn, der mangler nogle sociale kompetencer på sigt og ikke trives ude i institutionerne,” siger Michael Juul Thorup, faglig sekretær i BUPL Sydjylland. Han advarer mod, at besparelser på børneområdet kan blive endnu dyrere i længden.

Han bakkes op af forsker i pædagogik og uddannelsesforskning ved SDU Katrin Hjort, der peger på, at mangel på voksenkontakt tidligt i livet kan have konsekvenser senere.

”Man ser, at børnene bliver hårdkogte og lærer, at hvis man skal have voksenkontakt, handler det om at råbe højest. Og det lider man under andre steder i uddannelsessystemet,” siger Katrin Hjort.

Udsatte børn bliver tabt

Det er især de udsatte børn, der kan forvente mindre opmærksomhed i fremtiden, fordi forslaget også lægger op til at fjerne inklusionspuljer og sprogstimuleringer.

”Jeg synes, hele budgettet bærer præg af, at vi har nogle af vores udsatte børn, der kan blive tabt i det her. Det er en meget negativ spiral,” siger Michael Juul Thorup og understreger, at også de velfungerende børn kan se frem til at skulle klare sig selv i højere grad, når der bliver færre voksne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *