Esbjerg vil være en grøn foregangskommune

Esbjerg Kommune kan måske se frem til en hverdag med mindre plast og mere genanvendelse. Det tyder det i hvert fald på, hvis byrådet vedtager en ny plaststrategi. Flere projekter om affaldssortering og genbrug er allerede sat i gang.

Med nye EU-direktiver og regeringens plastik-handlingsplan, skal der ske ændringer i Esbjerg Kommune. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af Nikita Fjorback Jensen 09-10/2019

”En grønnere fremtid med mindre plast og mere genanvendelse” er navnet på en ny plaststrategi, som i øjeblikket er på dagsordenen i Esbjerg Kommune. Selvom mange af strategiens tiltag er lavet på baggrund af øvrig lovgivning fra EU og regeringen, har kommunen endnu højere ambitioner for en grøn fremtid:

”Målet med plaststrategien er, at Esbjerg skal være en grøn foregangskommune. Esbjerg skal vise vejen for, hvordan man kan leve op til nye regler, men også prøve at gøre det endnu bedre end det, der er påkrævet”, siger Nicolai Haslund, som er projektleder hos Esbjerg Kommune, og som har været ansvarlig for at udarbejde plaststrategien.

Fri for engangsplastik senest i år 2020

Med plaststrategien fremlægger Esbjerg Kommune fem initiativer, som skal gælde for Esbjergs rådhus, børnehaver, skoler, ældrepleje og diverse andre kommunale institutioner. Med initiativerne ønsker man blandt andet at erstatte indkøbene af engangsplastik i kommunen med mere genanvendelige alternativer senest i år 2020, og at alle kommunale institutioner sorterer sit affald senest i år 2025.

Allerede nu har man igangsat affaldssortering i fem af kommunens folkeskoler for at vurdere, om man bør udvide konceptet.

Fordi strategien endnu ikke er godkendt i byrådet, er det ikke sikkert, at alle initiativer bliver prioriteret ind i den færdige strategi. Medlem af Teknik- og Byggeudvalget Anders Rohr Jørgensen mener dog, at der i byrådet er bred enighed om, at mindre plast og mere genanvendelse er et fælles ansvar, som særligt kommunen bærer:

”Nogen skal jo gå forrest, for at andre kan følge med. Når Esbjerg Kommune skal gå forrest, så er det selvfølgelig fordi, at vi er den største arbejdsplads i kommunen med omkring 12.000 arbejdspladser ud af Esbjergs samlede indbyggertal”.

En særlig og eftertragtet strategi

Selvom kommunen endnu ikke har godkendt strategien, har den allerede gjort sig bemærket udenfor Esbjerg:

”Der er flere kommuner, som har taget kontakt til os. De vil gerne, at vi sender dem vores udkast til en plaststrategi”, siger Nicolai Haslund.

Strategien er i øjeblikket til høring i Esbjerg Kommunes fagudvalg.

,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *