Esbjerg Havn ser fremtidsmuligheder i havvind på trods af lange udsigter

Esbjerg Havn er den førende havn i Nordeuropa på havvindmølleområdet, og det forpligter. På trods af tomme sider i ordrebøgerne, forbereder havnen sig på at kunne håndtere større ordrer og opgaver end tidligere. Selvom sektoren i øjeblikket afskediger medarbejdere i Danmark, er fremtiden grøn.

Af Tilde Sol Holst

Første punkt i den danske energiaftale fra 2018 lyder: ”Energi i verdensklasse”. Her spiller Esbjerg Havn en helt central rolle, dels fordi et led i energiaftalen består i, at Nordsøen skal være globalt førende indenfor havvind, så der kommercielt kan opsættes vindmøller uden støtte. Men især fordi Esbjerg er den eneste havn i Danmark, med kapacitet til at udskibe og installere havvindmølleparker.

I øjeblikket er vindmølleaktiviteten på Esbjerg havn ikke overvældende, men det skyldes snarere lange processer, end manglende efterspørgsel. Derfor forbereder havnen sig i øjeblikket, på at kunne håndtere større ordrer i fremtiden.

Man kan stadig se vindmøllevinger på række, på Esbjerg Havn, men lige for tiden er der rigelig plads.

Stilhed før storm

”Hvis jeg nu tog dig med ned på Østhavnen i dag, ville du kunne se, at der er noget tomt”, siger direktør for Esbjerg Havn, Dennis Jul Pedersen, som alligevel er ved godt mod:

”Fremtiden er ret lys. Når vi bygger en havn, ser vi mange år frem i tiden. Vi ser ud til 2050, hvor der ikke er ret meget olie og gas tilbage, men vind derimod fylder i Nordsøen”, siger Dennis Jul Pedersen.

Han bakkes op af Presse- og Kommunikationschef hos Wind Denmark, en interesseorganisation for Dansk Vindmølleindustri:

”Kigger man på hvad der sker lige nu, så der sker der ret meget på havvindmølleområdet nationalt i Danmark. Man er ved at etablere Danmarks største vindmøllepark, og der er en masse parker som er ved at blive forberedt”. En tendens som i øvrigt også ses i de øvrige Nordeuropæiske lande, som Esbjerg Havn eksporterer til.  

En essentiel komponent i dansk havvind

Danmark har en målsætning om at være fri for fossile brændsler i 2050. For at kunne imødekomme fremtidens efterspørgsel på havvind, stræber Dennis Jul Pedersen, efter en gradvis udvidelse på en million kvadratmeter.

”Hvis vi kun havde haft offshore- eller onshore vind, havde vi haft et kæmpe problem, når det stopper op, som det gør lige nu. Så havde vi ikke tjent penge – måske havde vi endda tabt penge. Men heldigvis, så har vi mange virksomheder hernede, som betaler en husleje eller arealleje, og vi har en masse andet skibstrafik”, siger Dennis Jul Pedersen.

På den måde, fungerer Esbjerg Havn ret unikt. Selvom vind i 2018 udgjorde 25% af havnens omsætning, har de et fast klientel, som får havnen til at løbe rundt, mellem de store havvindmølleopgaver, og det giver rum til investering.

Dennis Jul Pedersen regner med, at de nationale planer for grøn energi, kommer til at smitte positivt af på Esbjerg.

En lys fremtid for vind i Nordsøen

Danmarks hidtil største havvindmøllepark Thor, skal opsættes i Thorsminde i Nordsøen, og forventes at stå færdig mellem 2024 og 2027. Den har kapacitet til at forsyne 800.000 husstande, og forventes at skabe mere end 8.000 jobs i anlægsfasen.

Ifølge Dennis Jul Pedersen, er det altså hverken urealistisk eller overambitiøst, at udvide havnekapaciteten, som han på sigt forventer, vil skabe rigtig mange jobs i Esbjerg og omegn.

,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *