Esbjerg er ikke længere Danmarks 5. største kommune

Vejle har nu overhalet Esbjerg som Danmarks femtestørste kommune. Det skyldes, at Esbjerg Kommunes befolkningsvækst er gået i stå. Derfor skal der ifølge Susanne Dyreborg (DF) arbejdes med at tiltrække unge studerende til kommunen.

Befolkningsvæksten i Esbjerg Kommune står stille. Der flytter for få unge til kommunen. (Foto: Nikita Fjorback Jensen)

Af Emil Ottendal

Befolkningsvæksten i Esbjerg Kommune er næsten gået i stå. Derfor har Vejle Kommune nu overhalet Esbjerg Kommune i størrelse. Men det er ikke kun Vejle Kommune, der vokser mere end Esbjerg Kommune. Kigger man på de ti største kommuner i Danmark, er Esbjerg den kommune med den laveste befolkningstilvækst. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

I perioden fra 2009 til 2019 er indbyggertallet steget fra 114.806 til 115.675. Det er en forøgelse på kun 869 indbyggere, som svarer til en stigning på 0,8 procent.

Hans Thor Andersen, forskningschef på Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet, peger på, at det især er geografien, som er skyld i den manglede vækst:

”Hvis man kigger på Danmarkskortet, er det tydeligt, at Esbjerg ligger i et hjørne af Danmark. Derfor er det en udfordring at trække nye folk til. Det er meget nemmere, hvis man er en kommune, der ligger i udkanten af en storby.”

Der skal satses på de unge

Susanne Dyreborg (DF), som er 1. viceborgmester og medlem af social- og arbejdsudvalget i Esbjerg Kommune, nikker genkendende til, at geografien er en udfordring og vil gerne tiltrække flere unge studerende til kommunen:

”Vi vil jo gerne have studerende til byen, fordi det er en måde at få gang i befolkningsvæksten. Det kan vi gøre ved for eksempel at kunne tilbyde flere nye uddannelser og studieboliggaranti. Vi har faktisk bygget mange studieboliger i Esbjerg og kan nok tilbyde studieboliggaranti inden for nærmeste fremtid.”

Nødvendigt med et forbedret samarbejde

Hun vil også have et øget fokus på et nyt og bedre samarbejde mellem kommunen, uddannelsesinstitutionerne og erhvervslivet, sådan at man kan tiltrække unge studerende og fastholde dem, når de skal ud på arbejdsmarkedet:

”Det er nødvendigt, at alle tre enheder samarbejder og har fokus på at tiltrække og fastholde de unge. Virksomhederne skal hjælpe med at tiltrække studerende for eksempel ved at tilbyde relevante studiejobs, men også kunne tilbyde gode jobs, når de unge er færdige med at studere. For hvis vi får tiltrukket unge studerende til byen og kan tilbyde dem et godt arbejde, så kan vi bedre fastholde dem.”

Susanne Dyreborg og resten af Dansk Folkeparti har det med som et udviklingsforslag til de igangværende budgetforhandlinger i Esbjerg Kommune.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *